Reštaurácia The Hills

Matias Faldbakken

Originálny a zábavný komorný román od oceňovaného nórskeho výtvarníka a spisovateľa

Reštaurácia The Hills v Osle má charakter. Pochádza zo starosvetských čias, v polovici 19. storočia ju založil Angličan Hill. Všetko o nej a jej návštevníkoch sa dozvieme z rozprávania čašníka, záhadnej postavy, ktorá však o sebe a svojom živote neprezradí vôbec nič. Nevieme dokonca ani to, ako sa volá. Je akýmsi ironizujúcim a mizantropickým prostredníkom, cez ktorého má čitateľ možnosť dôkladne sa oboznámiť s interiérom a s charaktermi jednotlivých „postavičiek“: so štamgastom Grahamom – známym aj pod prezývkou Prasa, vždy obklopeným decentným hlúčikom estétov; s o čosi temperamentnejšou skupinou okolo Toma Sellersa či jediným čašníkovým priateľom Edgarom aj jeho dcérou Annou.

V tomto trochu ošumelom mikrosvete sa udržuje idea starej Európy. Panuje tu osvedčený poriadok, všetko má svoje miesto a zvonka sem prenikne len sotvačo. A presne tak to čašníkovi vyhovuje. Hrozba nepokoja a zmeny sa však jedného dňa predsa len objaví v podobe nečakaného hosťa: otrasie základmi stabilného vesmíru a naruší starostlivo pestovanú podnikovú symbiózu.

Reštaurácia The Hills je originálny, vtipný a zábavný román o narušených spoločenských štruktúrach a kultúre kolísajúcej na hrane poriadku a úpadku.

Čítať viac
12,49 € Odporúčaná cena
V predaji

Informácie

Počet strán 232
K stiahnutiu pdf Ukážka.pdf
Dátum vydania 18.10.2019
Formát 130x200 mm
Hmotnosť 0,37 kg
Jazyk slovenčina
Originálny názov The Hills
Pôvodný jazyk nórčina
EAN 9788056613375
Vek od 18
Typ kniha
Väzba viazaná s papier. poťahom s lam. prebal

Recenzia médii

Anet Zacharová

Z jelita elita - Reštaurácia The Hills

Jubilejný stý román vydavateľstva Lindeni je svojím spôsobom veľmi subjektívne a ťažko interpretovateľné dielo, ktoré isto mnohých čitateľov zmätie a mnohých zase nadchne svojskou štylistikou či autorovým zmyslom pre humor. Prečo? Autor stavia sujet na relatívne neopozeranom motíve, ktorý v istom zmysle ponúka napríklad i Ishigurov Súmrak dňa, teda postavu, ktorá skrz svoje subjektívne, a často...
Radka

knihcentrum.sk - Nepríbeh

Dbáte na atmosféru či jazyk knihy? Dajte šancu Reštaurácii The Hills. Reštaurácia The Hills je knihou, ktorá ma zoznámila s tvorbou nadaného autora Matiasa Faldbakkena, ktorý patrí k popredným nórskym výtvarným umelcom. Za jeho najväčšie úspechy môžeme rozhodne považovať Bjornsonovo štipendium, ktoré získal v roku 2002 a to, že sa v roku 2004 v denníku Morgenbladet umiestnil v zozname desiatich n...

Autor knihy

Matias Faldbakken

Matias Faldbakken

Matias Faldbakken pochádza z Nórska a venuje sa umeniu a písaniu. Študoval na National Academy of Fine Arts v Bergene. Písaniu sa venoval aj jeho otec Knut Faldbakken. Matias debutoval v roku 2001 prvou časťou trilógie Scandinavian Misantrophy Trilogy. Všetky tri časti vyšli pod jeho pseudonymom Abo Rasul. V slovenčine si môžete prečítať jeho originálny, láskavý a humorný román Reštaurácia The Hills. Za svoju ostatnú knihu We are Five získal mnohé ocenenia ako Norwegian Critics’ Prize for Literature či Norwegian Radio’s Literary Award. Ako umelec vystavoval v mnohých galériách po celom svete Paula Cooper Gallery (New York), Simon Lee Gallery (Londýn), Galerie NEU (Berlin) a iných.