Frida

Vojna mojej slovenskej starej mamy

Nina F. Grünfeld

Životný príbeh Slovenky poznačený nacistickou krutosťou.

Príbeh Fridy je šokujúcim rozprávaním o strate, vojne, ale aj pocite niekam patriť a hľadaní vlastných koreňov.

Frida Grünfeld sa v policajných záznamoch prvýkrát objavila na jar v roku 1931. Bola Židovka, prostitútka, podozrivá zo špionáže – a tehotná.

Frida sa narodila v roku 1908 v Rakúsko-Uhorsku a väčšinu svojho života prežila na území dnešného Slovenska. Už v mladosti sa prejavila jej neskrotná povaha a neochota podriaďovať sa autoritám. Dostala sa na zlé chodníčky a pretĺkala sa životom, ako sa dalo. Kam sa ďalej uberal Fridin život?

Svojho syna Bertholda sa vzdala len týždeň po jeho narodení. Chlapec sa neskôr dostal do Nórska ako židovský vojnový utečenec a stal sa uznávaným psychiatrom. Jeho skutočný pôvod bol však zahalený rúškom tajomstva, ktoré túžil odhaliť. Bertholdova dcéra Nina, Fridina vnučka, sa vydáva na cestu po stopách svojej stratenej starej mamy, aby odhalila, čo sa s ňou stalo a možno i našla stratených príbuzných. V archívoch, dokumentoch a starých záznamoch nachádza čriepky informácií. Kúsok po kúsku skladá životný príbeh ženy, ktorá zdieľala osud mnohých Židov počas druhej svetovej vojny.

Čítať viac
13,99 € Odporúčaná cena
V predaji

Informácie

Počet strán 336
K stiahnutiu pdf Ukážka.pdf
Dátum vydania 10.12.2021
Formát 130x200 mm
Hmotnosť 0,52 kg
Jazyk slovenčina
Originálny názov Frida. Min Ukjente Farmors Krig.
Pôvodný jazyk nórčina
Prekladateľ Zuzana Švedová
EAN 9788056624548
Vek od 18
Typ kniha
Väzba viazaná s papier. poťahom s lam. prebal

Recenzia médii

Ildi knihomolka - Frida

Množstvo otázok ťažili vnučku Ninu Grünfeld, kto bola jej stará mama? Bola ešte nažive? Prečo sa vzdala syna, keď mal iba týždeň a čo urobila, keď sa o ňu zaujímala polícia? Niekedy na začiatku sedemdesiatych rokov, približne, keď Nina začala chodiť do školy, sa čoraz častejšie vypytovala na svojich starých rodičov. Nevedela pochopiť, že všetci jej spolužiaci mali dedka a babku. Len ona nie. J...

sietovka.sk - Frida

Frida Grünfeld sa narodila 3. septembra 1908 v pobožnej židovskej rodine v dedine Leles na Slovensku, kde žili väčšinou maďarsky hovoriaci obyvatelia. Pred prvou svetovou vojnou patril Leles k maďarskej časti Rakúsko – Uhorska. Mladá žena už od detstva rebelovala a nečudo, že veľmi skoro utiekla z domu. V roku 1931 sa po prvý raz objavuje v policajných záznamoch ako prostitútka podozrivá zo špioná...

Autor knihy

Nina F. Grünfeld

Nina F. Grünfeld

Nina F. Grünfeld je filmová režisérka a na univerzite prednáša réžiu dokumentárnych filmov. Natočila dokumenty ovplyvnené zážitkami a históriou svojej rodiny Ukjent opphav (Neznámy pôvod), Den døende doktoren (Umierajúci doktor) a Ninas barn (Ninine deti). V roku 2015 napísala s Espenom Holmom knihu Ninas barn (Ninine deti) o židovskom sirotinci v Osle počas druhej svetovej vojny. Frida: Vojna mojej slovenskej starej mamy je jej druhou knihou.