Nájdem odvahu

Lenka Vacvalová

Šestnásť dní plných dažďa a snehu, bahna a bolesti, ale aj silných a nezabudnuteľných zážitkov.

Herečka, moderátorka a vytrvalostná bežkyňa Lenka Vacvalová prekonáva na 770 kilometrov dlhej trase náročný terén i samu seba.

Cesta hrdinov Slovenského národného povstania je najdlhšia turistická trasa na Slovensku a zároveň zážitok na celý život. Vedie od Duklianskeho priesmyku na severo-východe krajiny až na hrad Devín na opačnom konci Slovenska.

Ultrabeh je náročný, dlhý a vyčerpávajúci. Šestnásť dní plných dažďa, snehu, bahna a bolesti, ale aj nepredstaviteľných zážitkov.

Lenka Vacvalová približuje čitateľom svoj osobný príbeh o zdolávaní strachu, každodenných výzvach a nekončiacom hľadaní odvahy. A nie len svojej vlastnej. Súčasne mapuje osudy hrdinov, ktorí padli v Slovenskom národnom povstaní. A žien, ktoré v sebe museli nájsť neuveriteľnú odvahu, aby mohli v ťažkom období povstania pomáhať.

„Zastavil sa tam čas. Dukliansky priesmyk sa stal počas druhej svetovej vojny dejiskom krutých bojov. Spomienka na tieto udalosti je tu stále veľmi živá. Ľudia, ktorých pripomína monumentálny pamätník, tu zažili krutosti vojny a len oni a ich blízki vedeli, ako ťažko bola naša sloboda vybojovaná. Na cintoríne pod 28-metrovým kamenným monumentom sa nachádzajú hroby s menami všetkých 1265 padlých bojovníkov, medzi nimi boli i ženy. Tam, kdesi na konci Slovenska a na začiatku Cesty hrdinov SNP, na mieste poznačenom krvou a krutou históriou, sa mi ten malý moment zdal zrazu strašne veľký.“

Čítať viac
14,49 € Odporúčaná cena
V predaji

Informácie

Počet strán 176
K stiahnutiu pdf Ukážka.pdf
Dátum vydania 4.6.2021
Formát 165x220 mm
Hmotnosť 0,46 kg
Jazyk slovenčina
Ilustrátor Jan Poláček
EAN 9788056622438
Vek od 15
Typ kniha
Väzba mäkké dosky z kartónu

Video

Autor knihy

Lenka Vacvalová

Lenka Vacvalová

Lenka Vacvalová sa narodila v Beluši-Hloži. Vyštudovala Konzervatórium Dezidera Kardoša v Topoľčanoch, odbor hudobno- dramatické umenie. Svoj pracovný čas delí medzi moderovanie a herectvo. Hrala v divadlách aj seriáloch či filmoch. Do povedomia divákov sa dostala úlohou v seriáli TV Nova Ordinace v růžové zahradě 2. Zahrala si tiež po boku charizmatického hollywoodskeho herca Madsa Mikkelsena v road movie Move on a na 48. filmovom festivale v Karlových Varoch sa predstavila v českom filme Zejtra Napořád. Medzi jej najväčšie bežecké úspechy patrí prvé miesto na Pražskej Stovke (107 km) v roku 2017 a druhé miesto na rovnakých pretekoch (125 km) v roku 2018. V roku 2020 si vyriadila účty s Nízkymi Tatrami a vyhrala Nízkotatranskú stíhačku (103 km) za 15 hodín a 5 minút. Ale predovšetkým obľubuje etapové prebehy. V roku 2018 prebehla 500 km trasu z Košíc do Bratislavy (#zkosicdoblavy), či zabehla 470 km za polárnym kruhom v švédskom Kungsledene. V máji 2019 dokončila 770 kilometrovú trasu Cesty hrdinov SNP (#najdemodvahu), a o rok neskôr v júni 2020 prebehla self-supported Severnou stezkou 500 km z Děčína na Praděd (#viacodvahy), aby šialený rok zakončila prebehom 880 km Pyrenejami po ceste GR11 (#viacnaplno). Po celý čas získava podporu svojich fanúšikov a spolubežcov a spolu vyzbierali takmer 60 000 EUR na zážitkovú terapiu onkologicky chorých detí.