Nebezpečné známosti

Choderlos de Laclos, Jana Truhlářová

Jeden z najčítanejších svetových románov, ktorý šokoval kritikou mravov vyšších vrstiev.

Slávny román Nebezpečné známosti francúzskeho spisovateľa Choderlosa de Laclosa z roku 1782 už viac ako dve storočia ohuruje čitateľov príbehom rafinovane predstieranej lásky, ktorá je iba vypočítavou a krutou hrou. Román v čase svojho vzniku šokoval otvorenou kritikou mravov a vzťahov vyšších spoločenských vrstiev.

Autor v takmer 200 listoch rozpráva príbeh dvoch libertínskych šľachticov – markízy de Merteuil a vikomta de Valmont, ktorí rozdúchavajú city svojich obetí, z pomsty alebo iba pre zábavu ich vťahujú do svojich nemilosrdných hier a vzápätí ich odvrhnú. Korením príbehu sú ich neuveriteľne vykalkulované stratégie, aristokratický cynizmus, ale aj veľmi trefná analýza mätúcich citov, ktorá nakoniec zničí aj oboch konšpirátorov lásky.

Jeden z najčítanejších svetových románov pravidelne láka aj filmárov. Po Vadimovej adaptácii s Jeanne Moreau a Gérardom Philipom v hlavných úlohách nakrútil Miloš Forman oceňovaný film Valmont ako mierne komediálnu interpretáciu s Annette Beningovou a Colinom Firthom v hlavných úlohách. Režisér Roger Kumble zase zasadil dej do 20. storočia a obsadil mladé hviezdy Ryana Phillippeho, Sarah Michelle Gellarovú či Reese Witherspoonovú.

Čítať viac
18,49 € Odporúčaná cena
V predaji

Informácie

Počet strán 480
K stiahnutiu pdf Ukážka.pdf
Dátum vydania 26.4.2024
Formát 130x200 mm
Hmotnosť 0,56 kg
Jazyk slovenčina
Prekladateľ Zora Sadloňová
EAN 9788056639481
Vek od 18
Edícia edícia .sk
Typ kniha
Väzba viazaná s papier. poťahom s lam. prebal

Autor knihy

Choderlos de Laclos

Choderlos de Laclos

Pierre Ambroise François Choderlos de Laclos bol francúzsky spisovateľ. Pochádzal zo starej, ale chudobnej šľachtickej rodiny. Rozhodol sa pre vojenskú kariéru a v roku 1759 sa stal študentom delostreleckej školy v mestečku La Fère. Ako dôstojník francúzskej armády pôsobil na rôznych miestach v Európe. Drsné armádne prostredie nevyhovovalo jeho jemnej povahe a intelektuálnym záujmom. Obdivoval Voltaira a Montesquieua, no jeho najväčším vzorom bol Jean Jacques Rousseau, ktorého dielo Nová Hélo_se (La nouvelle Hélo_se) upútalo Laclosovu pozornosť najviac. Sám začal písať a na premiére jednej z jeho divadelných hier, Ernestine (1777), sa zúčastnila aj kráľovná Mária Antoinetta. Hra však nemala veľký úspech. V roku 1781 požiadal o polročnú dovolenku, aby sa mohol naplno venovať literatúre. Práve v tom čase napísal svoj najslávnejší román Nebezpečné známosti, ktorý vyšiel v marci 1782 a stal sa senzáciou. Len za prvý mesiac sa z neho predalo tisíc kusov, čo bol na vtedajšie pomery nevídaný úspech, v nasledujúcich rokoch bol preložený do niekoľkých svetových jazykov. Autorovi však priniesol skôr negatívnu nálepku amorálneho autora.