24 tvárí Billyho Milligana

Daniel Keyes

Billy Milligan môže byť, kým chce... okrem seba.

Od autora kultovej knihy Kvety pre Algernona prichádza šokujúci skutočný príbeh muža, ktorý bojuje s viacnásobnou poruchou osobnosti a inšpiroval seriál Preplnená izba v hlavnej úlohe s Tomom Hollandom.

Billy Milligan môže byť hocikým... len nie sebou samým.

Billy Milligan. Človek, ktorý nebol schopný kontrolovať svoje činy. Myseľ mu trýznilo dvadsaťštyri rôznych osobností, ktoré medzi sebou bojovali o nadvládu nad jeho telom. Tento boj vyvrcholil, keď sa prebudil vo väzení zatknutý za únos a znásilnenie troch žien. V prelomovom súdnom procese Billyho nakoniec zbavili obvinenia z dôvodu nepríčetnosti, ktorej príčinou bola disociatívna porucha identity. Bolo to prvé súdne rozhodnutie tohto druhu v histórii a prinieslo do povedomia verejnosti najpozoruhodnejší a najotrasnejší prípad viacnásobnej poruchy osobnosti, aký bol dovtedy zaznamenaný.

V tele Billyho Milligana žije dvadsaťštyri alternatívnych identít.

Philip, drobný podvodník; Kevin, ktorý predával drogy a zorganizoval lúpež v lekárni; April, ktorej jediným cieľom bolo zabiť Billyho nevlastného otca; Adalana, hanblivá a samotárska lesba túžiaca po nehe, ktorá „použila“ Billyho telo pri znásilneniach; David, osemročný „nositeľ bolesti“; ako aj ďalší – muži, ženy, deti, chlapci aj dievčatá, no a napokon Učiteľ, ktorý jediný dokáže všetkých zlúčiť dokopy. V tomto šokujúcom príbehu sa zoznámite s každým z nich a ponoríte sa do hĺbok mysle zmučeného mladíka a jeho desivého rozštiepeného sveta.

Čítať viac
26,90 € Odporúčaná cena
V predaji

Informácie

Počet strán 560
K stiahnutiu pdf Ukážka.pdf
Dátum vydania 22.9.2023
Formát 130x200 mm
Hmotnosť 0,65 kg
Jazyk slovenčina
Prekladateľ Zuzana Dudíková
EAN 9788056635629
Vek od 18
Typ kniha
Väzba viazaná s papier. poťahom s lam. prebal

Video

Autor knihy

Daniel Keyes

Daniel Keyes

Daniel Keyes bol americký spisovateľ, ktorý po nociach písal a cez deň vyučoval angličtinu na stredných a vysokých školách. Pozornosť verejnosti aj literárnych kritikov si získal v roku 1959, keď za svoju poviedku Kvety pre Algernona získal cenu Hugo za najlepšiu sci-fi poviedku. Neskôr ju prepracoval do románovej verzie, ktorá vyšla v roku 1966 a rok na to získala cenu Nebula za najlepší román a dočkala sa aj filmového spracovania, prepisu na mnohé divadelné hry a rozhlasových adaptácií. V roku 2000 udelila asociácia amerických sci-fi a fantasy autorov (SFWA) Danielovi Keyesovi titul Author Emeritus.